Leiderschapslessen van Van Gaal

Posted · Add Comment

Met heel veel plezier heb ik het merendeel van de wedstrijden van het WK bekeken. Ik vind het iets heel moois. Buiten dat ik zelf voetballiefhebber ben is een WK, in het kader van teamvorming, veel meer dan voetbal alleen. Er zijn zoveel parallellen te trekken tussen een voetbalteam en een bedrijfsteam. Bovendien doet het iets positiefs met de gehele wereldbevolking en dat maakt het nog mooier. Meer nog dan Olympische spelen zorgde voetbal de afgelopen weken voor verbroedering.

De halve finale van het Nederlands Elftal werd maar liefst door 9.1 miljoen mensen in Nederland bekeken en is daarmee het best bekeken programma ooit. Het WK voetbal maakt een saamhorigheid in ons wakker, 4 weken lang is er een bijna onverwoestbare verbondenheid.

Topprestatie teams

Vooraf zijn er altijd de nodige speculaties over de mogelijke finalisten. Vooral op basis van resultaten uit het verleden en de kwaliteiten van individuele spelers. Ieder WK opnieuw pakt het toch weer anders uit. Vreemd of juist logisch? Ten eerste het is voetbal en er spelen veel factoren een rol zoals de fitheid, de temperatuur, het niveau van de tegenstander en natuurlijk een portie geluk. Maar wat vooral maakt dat een team ver komt is, het proces dat het team, de spelers en de staf samen doormaken. Is de groep in staat een echt team te worden? We hopen natuurlijk altijd dat dit het geval is, dat er iets groeit waardoor het team boven zichtzelf uitstijgt. Want alleen dan kunnen we tot ongekende hoogte stijgen en mogelijk wereldkampioen worden … of derde worden.

Want Nederland kwam dit WK heel ver, bijna haalden we de finale. Terecht zou dat geweest zijn want in de halve finale tegen Argentinië was Nederland aanzienlijk beter. Alleen er moet wel gescoord worden en helaas lukte dat dit keer niet. Het team had die wedstrijd gewoonweg geen geluk met o.a. twee schoten op de paal en één op de lat.

De lessen van Van Gaal

Bondscoach Louis van Gaal begon zelfverzekerd aan het WK. In een lezing die hij enige weken voor het WK aan ondernemers gaf wordt heel duidelijk dat hij vanuit een sterke visie werkte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9Wd1PZf_qSo[/youtube]

Dat hij weinig aan het toeval overliet en alles in het werk stelde zijn groep uit te laten groeien tot een topteam. Dat dit lukte hebben we gezien. Van Gaal leert ons een aantal belangrijke lessen die ook gelden in het bedrijfsleven:

  1. Vorm een sterke staf,een team van leidinggevenden die elkaar aanvullen en nadrukkelijk samenwerken aan het succes. Je kunt dit vergelijken met je managementteam.
  2. Luister naar je medewerkers, het zijn experts en als ondernemer of leidinggevende doe je er verstandig aan te horen wat zij te zeggen hebben.
  3. Werk vanuit een duidelijke visie,alleen als de richting duidelijk is voor iedereen kun je die kant ook echt op. De visie van Van Gaal betreft overigens niet alleen het spel zelf maar ook de mens en alles eromheen. Zo liet hij een dag voor de wedstrijd de vrouwen en kinderen toe in het spelershotel.
  4. Train je team iedere dag, voetballers trainen iedere dag om nog beter te worden, ook in iedere andere organisatie is dat een must om te doen.
  5. Voorbereiding, training, analyse en evaluatie, is de 4-eenheid die Louis van Gaal predikt. Constant trainen, analyseren en bekijken waar we nog beter kunnen.
  6. Durf te staan voor je visie, toon lef. Alleen wie durft te veranderen en verbeteren is succesvol. Zonder lef geen lof! Denk maar aan de keeperswissel tijdens de voorlaatste penaltyserie.
  7. Structuur is belangrijk, een voetbalteam heeft behoefte aan structuur, aan samenhang. Dit geldt evenzogoed in het bedrijfsleven. Zorg voor een duidelijke structuur in je organisatie.

Het is gaaf om te zien dat datgene wat Van Gaal in zijn lezing vertelt ook duidelijk terug te zien was tijdens het WK. En het resultaat spreekt voor zich.

Dit oranje is een echt team

Door de visie en strategie van Van Gaal ontstond een heel echt team. Spelers hadden veel voor elkaar over in het belang van de teamprestatie. Mooi was het om te zien hoe de wissels niet alleen de juiste bleken te zijn, maar ook naadloos in de formatie inschoven. Iedere speler heeft uiteindelijk speelminuten gekregen en het team vroeg Van Gaal de laatste wedstrijd ook de tweede reservekeeper Vorm nog in te zetten.

Arjan Robben bleef het iedere wedstrijd herhalen, hij was zo trots op de spelersploeg en de manier waarop zijn met elkaar dit WK beleefden. Hopelijk is de nieuwe Bondscoach in staat de eenheid te bewaren en wordt 2016 na 1988 eindelijk weer een jaar van de waarheid.

Louis van Gaal bedankt voor dit super WK en mooie Leiderschapslessen.

 
 
Top